Site pictogram OV Nieuws GD

Problemen bij Ebusco brengen levering bij Qbuzz niet in gevaar, voor VanHool nog geen alternatief

Foto: Ebusco

De tegenvallende cijfers en het aankomende herstelplan bij busfabrikant Ebusco zorgen niet voor problemen in de levering van maximaal 63 nieuwe bussen voor Qbuzz in Groningen en Drenthe.

Zowel de fabrikant als Qbuzz laten dit aan OV Nieuws GD weten. “Het productieproces loopt volgens planning”, zegt Qbuzz-woordvoerder Arjan van Dijk. Ebusco vult aan dat de levering, zoals gepland, dit jaar nog plaats zal vinden.

Deze week werd duidelijk dat Ebusco opnieuw slechte financiële cijfers schreef, over het afgelopen half jaar. Het bedrijf heeft eerder de assemblageketen verplaatst van Deurne naar China, om de kosten in toom te houden. Het opstarten van het werk in de China verloopt langzamer dan verwacht, maar voor de bussen in Groningen en Drenthe heeft dit dus geen gevolgen.

Qbuzz heeft nog wel een ander probleem: het faillissement van de Belgische fabrikant VanHool. De vervoerder had hier een order voor nieuwe, elektrische Qliners uitstaan. Deze bussen zullen niet meer worden gefabriceerd, geeft Van Dijk aan.

“De nieuwe eigenaar, VDL, heeft ondanks aandringen van Qbuzz de order niet overgenomen. Dat betekent dat VDL deze bussen niet gaat produceren.” Men is bezig met alternatieven, maar hierover is nog niets bekend. “Door deze situatie van overmacht is de leverancier voor 54 nieuwe bussen voor Groningen en Drenthe weggevallen, dat heeft effect op de planning voor de vervanging van het dieselwagenpark”, aldus Van Dijk.

Wat betreft de verdere verduurzaming van het busvervoer in Groningen en Drenthe gaat het goed. Mercedes-Benz heeft een deel van haar order van elektrische, gelede bussen geleverd. De eerste bussen rijden op de streekdienst en na de zomer stromen tien nieuwe, elektrische Q-link-bussen voor lijn 15 in. Deze moeten de ruim tien jaar oude bussen van deze lijn vervangen. Later dit jaar moeten de streekbussen van Ebusco dus ook in gaan stromen, mits alles volgens planning verloopt.

Mobiele versie afsluiten