Site pictogram OV Nieuws GD

Dit zijn de effecten van de Miljoenennota op het openbaar vervoer

Een Van Hool-waterstofbus van Qbuzz van binnen

Het kabinet heeft dinsdag in de Miljoenennota ook de komende financiële plannen op het gebied van het openbaar vervoer gepresenteerd. Vooral treinreizigers gaan de effecten merken.

De prijs voor een treinkaartje stijgt volgend jaar met zes procent. Eerst werd een verhoging van twaalf procent voorgesteld, maar het ministerie en de NS zijn overeengekomen de kosten anders te verdelen over de NS, het ministerie en de treinreiziger. Daarnaast wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor de komende jaren.

Op spoorgebied is er verder aandacht voor de aanleg van de Nedersaksenlijn, want deze werd in de troonrede voorgelezen als voorbeeld van nieuw aan te leggen infrastructuur. Toch is deze niet opgenomen in de Miljoenennota en wordt duidelijk dat afgelopen zomer waarschijnlijk geprobeerd is de gereserveerde gelden voor de Lelylijn te gebruiken om de prijsstijging van de treinkaartjes te dempen.

Op busgebied is er in Groningen en Drenthe weinig nieuws. Dat is anders voor de gemeentelijke vervoersbedrijven van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zij moeten van het kabinet bezuinigen.

Mobiele versie afsluiten