Foto: Columbuss

Qbuzz en de provincie Groningen zijn een experiment begonnen met het toevoegen van autonome technologie aan een bestaande lijnbus. Een oude streekbus wordt hiervoor door Qbuzz ingezet.

De bus is voorzien van techniek om autonoom te kunnen rijden, ontwikkeld door robotTUNER uit Wageningen. In de bus worden via een groot beeldscherm routes ingeladen, waarna de bus de route kan volgen. Men hoopt te onderzoeken of deze zelfrijdende technologie in de toekomst kan helpen bij het rijden van simpele, rustige routes, wat de bereikbaarheid op zulke plaatsen ten goede moet komen.

Het gaat om open source-technologie, welke uiteindelijk ook beschikbaar moet komen voor andere partijen. Deze week is de bus voor het eerst te bewonderen op een vakbeurs voor transportinnovatie in Berlijn. Volgende maand gaat de bus voor het eerst proefrijden in Groningen. Dat gebeurt op de busstalling in Groningen en op de busbaan achter de busstalling. In november is daarnaast de mogelijkheid voor een breed publiek om de bus te bekijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *