Site pictogram OV Nieuws GD

ProRail en NS zijn boos op buschauffeur die gesloten slagbomen negeert

Foto: ProRail-incidentenbestrijder Rutger P via Instagram

De keuze van een buschauffeur van Qbuzz die besloot een gesloten spoorwegovergang in Haren over te steken, valt niet in goede aarde bij spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS.

Een woordvoerder van ProRail zegt tegen RTV Noord dat het gedrag van de chauffeur roekeloos, afschuwelijk en levensgevaarlijk is. Hij geeft verder aan dat het filmpje vrijdagmiddag vlak voor 17:00 uur is opgenomen. Toen was een trein van de NS richting Zwolle stilgevallen. Omdat dit vlak voor de overweg gebeurde, zijn de slagbomen naar beneden gebleven. Dit is bewust en heeft te maken met de veiligheid.

De trein kon uiteindelijk na zes minuten weer aan de praat geholpen worden en heeft toen zijn weg vervolgd. Dat betekent ook dat de trein daarna de gesloten overweg passeerde. Het spoor was dan ook niet afgesloten, wat betekent dat er een trein van de andere kant had kunnen komen. Dat is niet gebeurd.

Een woordvoerster van de NS zegt tegen RTV Noord vindt dat de chauffeur zijn eigen leven en de levens van anderen in gevaar heeft gebracht met zijn actie. Qbuzz is inmiddels een onderzoek gestart. ProRail heeft al contact gezocht met de vervoerder.

Mobiele versie afsluiten