Foto: Ebusco

Qbuzz is door busfabrikant Ebusco voor de rechter gesleept. Ebusco zou de rechtszaak hebben aangespannen nadat de vervoerder de bestelling voor 45 elektrische bussen voor inzet in Groningen en Drenthe heeft geannuleerd.

Het gaat om de 45 bussen die Qbuzz heeft besteld voor de streekdienst. De productie van deze voertuigen is al in een vergevorderd stadium. Dertig bussen staan klaar om naar Europa te worden verscheept, vijf andere bussen zijn zelfs al onderweg en de laatste tien zouden binnenkort richting Nederland kunnen komen.

Ebusco heeft maandag een kort geding aangespannen tegen Qbuzz. De busbouwer wil dat Qbuzz de bussen afneemt en betaalt, omdat verlies van de bestelling het werkkapitaal van Ebusco flink onder druk zou zetten volgens het bedrijf. Qbuzz zou intussen ook beslag hebben laten leggen op een aantal bankrekeningen van Ebusco. Onduidelijk is waarom. Ebusco wil ook proberen deze beslaglegging te laten beëindigen.

Er gaan al langere tijd geluiden rond waaruit blijkt dat het minder goed gaat met Ebusco. Verschillende vervoerders hebben hun orders al geannuleerd en het bedrijf zou deze week bekend willen maken dat het meer aandelen uit wil geven om kapitaal op te halen. Gehoopt wordt op een opbrengst van ongeveer 36 miljoen euro. De huidige aandeelhouders moeten nog met dit plan instemmen.

Qbuzz wil niet verder ingaan op de kwestie. Het is niet duidelijk welke invloed deze zaak en het annuleren van de order gaan hebben op de toekomst van elektrische bussen in Groningen en Drenthe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *