Site pictogram OV Nieuws GD

Kort geding Ebusco en Qbuzz gaat over levertermijn

Foto: Ebusco

Ebusco en Qbuzz staan maandag tegenover elkaar in de rechtszaal vanwege onenigheid over de leverdatum van 45 bestelde elektrische bussen voor Groningen en Drenthe. Dat blijkt uit berichtgeving van Quote.

Eerder op de dag werd bekend dat Ebusco een kort geding heeft aangespannen tegen Qbuzz, omdat de vervoerder de order wil annuleren, terwijl het overgrote deel van de bestelde bussen onderweg is naar Europa of al klaar staat om te worden verscheept. Ebusco zou in eerste instantie de bussen in maart al leveren, maar dat bleek door problemen met de productielijn niet haalbaar. Ook de geplande levering van gelede bussen van Ebusco aan Qbuzz, gepland voor medio volgend jaar, lijkt nu al een probleem te worden.

Ebusco moet volgens de met Qbuzz gesloten leveringsovereenkomst uiterlijk 1 december alle bussen uit de order voor streekbussen hebben geleverd, maar dat zal niet gaan lukken, erkent de fabrikant zelf ook. Ebusco claimt volgens Quote echter dat dit mede komt doordat Qbuzz de order wil annuleren.

Duidelijk is in ieder geval dat Qbuzz recht heeft op schadevergoedingen voor het niet op tijd leveren van de nieuwe bussen. De vervoerder heeft om die reden beslag laten leggen op bankrekeningen van de busbouwer. Dat gaat om een bedrag van ongeveer anderhalf miljoen euro, weet Quote te melden, terwijl Qbuzz op meer dan drie miljoen euro recht zou hebben. De advocaat van Qbuzz heeft maandag in de rechtszaal aangegeven dat “niets Qbuzz ervan weerhoudt om nu het faillissement van Ebusco aan te vragen”.

De rechter probeert voor de door Ebusco geplande aandeelhoudersvergadering van donderdag uitspraak te doen. Tijdens die aandeelhoudersvergadering wil de fabrikant toestemming krijgen om via een zogeheten claimemissie nieuwe aandelen op de markt brengen en zo 36 miljoen euro kapitaal ophalen.

Mobiele versie afsluiten