Buitendienststelling Groningen – Operatie Groningen Spoorzone

Van 10 mei tot en met 12 juli zal station Groningen 64 dagen niet volledig in gebruik zijn. In het kader van Operatie Groningen Spoorzone wordt dan gewerkt aan diverse zaken rond de grootschalige verbouwing van het station. Omdat er tijdens deze periode ook aan en rond het spoor wordt gewerkt, is de treindienst ernstig verstoord tijdens de buitendienststelling Groningen.

Buitendienststelling Groningen: wat ga ik ervan merken?

Tijdens de buitendienststelling Groningen wordt gewerkt in zes fases, met elk hun eigen beperkingen voor het treinverkeer. In onderstaand overzicht zie je wanneer je voor welke route met een bus in plaats van een trein kunt reizen

Vervangende bussen tijdens buitendienststelling Groningen

De bussen rijden in wisselende frequenties. Tussen Groningen en Groningen Europapark rijden volgens de NS constant bussen. Ook Arriva zet bussen in. Voor het traject tussen Hoofdstation en Europapark geldt dat NS en Arriva normaal gesproken beide op dit traject rijden met hun treinen. Tijdens de buitendienststelling van dit traject reizen reizigers van NS en Arriva beiden met dezelfde bus. Belangrijk hierbij is wel dat in- en uitchecken wel bij de juiste vervoerder dient te gebeuren, net als je normaal zou doen.

Waar vind ik de bussen?

Dat hangt af van de richting waar je naartoe reist. Reis je in oostelijke richting, dan staat de treinvervangende bus niet direct bij het station in Groningen, maar op het Emmaplein. Hiervoor is gekozen omdat er beperkt ruimte is op de Stationsweg. Deze wordt tijdens de buitendienststelling gebruikt door Qbuzz als busbuffer (parkeerplaats). Bussen in westelijke richting vertrekken wel aan de Stationsweg, vlakbij de verkeerslichten op de kruising met het Emmaviaduct.

Op Station Europapark wordt de situatie ook aangepast op de buitendienststelling. Bussen vanaf het Hoofdstation stoppen aan het einde van de Boumaboulevard, tegenover De Leyhoeve. Ga je met de bus richting het Hoofdstation, dan staat de bus klaar aan de Helperzoom, aan de westzijde van het treinstation. Hier wordt een tijdelijke halte voor de treinvervangende bussen aangelegd.

Slim reizen tijdens de buitendienststelling Groningen

Hoef je niet perse op het Hoofdstation over te stappen, dan wordt geadviseerd dit niet alsnog te doen. Om meer reizigers de mogelijkheid te bieden om het Hoofdstation heen te reizen, worden enkele tijdelijke aanpassingen gedaan in het busnetwerk van Qbuzz.

Rijdt niet tijdens de buitendienststelling

Rijdt vaker: 2-6x per uur, met aansluitingen op bijv. UMCG en Station Noord

Rijdt niet tijdens de buitendienststelling

61
Is gekoppeld aan lijn 178 voor direct doorreizen van/naar Europapark

65
Is gekoppeld aan lijn 76 voor direct doorreizen van/naar Europapark

76
Rijdt via Europapark tijdens buitendienststelling, gekoppeld aan lijn 65

106
Speciale, snelle lijn tussen Veendam/Hoogezand en de Zernike Campus

110
Rijdt niet van/naar Hoofdstation, maar van/naar Europapark tijdens de buitendienststelling

178
Rijdt via Europapark en Euvelgunne tijdens buitendienststelling, gekoppeld aan lijn 61
  • Door de koppeling van 61 en 65 aan 76 en 178 ontstaan veel directe reismogelijkheden tijdens de buitendienststelling Groningen op de verbinding Binnenstad (Zuiderdiep) – Hoofdstation – Europapark. De betreffende buslijnen rijden op het Hoofdstation door als de andere, gekoppelde lijn, waardoor in de bus blijven zitten mogelijk wordt. In de spits bestaat de verbinding Zuiderdiep – Europapark ieder kwartier.
  • Reizigers van de lijnen 61 en 65 hoeven door de koppeling geen gebruik te maken van de treinvervangende bussen om naar Veendam, Bad Nieuweschans of Assen te reizen. Je kunt blijven zitten op het Hoofdstation en uitstappen op het Europapark.
  • De lijnnummers van de gekoppelde lijnen worden in noordelijke richting aangepast bij Station Europapark. In zuidelijke richting rijden de bestaande lijnen 76 en 178, in noordelijke richting rijden de bussen als lijn 61 en 65. Alle ritten rijden een aangepaste route via de zuidelijke ringweg. Bij de halte Julianaplein ontstaan daarmee overstapmogelijkheden. Via het Hoofdstation wordt vervolgens naar het Zuiderdiep en het UMCG gereden. Reizen naar de omgeving Sontweg kan met lijn 2, welke dus extra vaak rijdt. De haltes op Driebond rond de Bornholmstraat komen tijdens de buitendienststelling te vervallen. Voormalige haltes aan de Gotenburgweg worden voor lijn 178 tijdelijk weer in gebruik genomen voor de ritten welke via Eemspoort rijden (in de spits).
  • Spitslijn 110 biedt tijdens de buitendienststelling een snellere en meer directe verbinding dan stadslijn 8 tussen Europapark en de scholen in De Wijert.
  • Voor reizigers van en naar de Zernike Campus vanuit Veendam en Hoogezand zijn er extra snelle bussen onder lijnnummer 106, als aanvulling op de bestaande lijn 171. Zo kun je de treinvervangende bussen vermijden.

Vertraging

Vertraging is onvermijdelijk tijdens dit soort buitendienststellingen. Voor deze periode geven de NS en Arriva een vertraging tussen de 15 en 45 minuten op, afhankelijk van herkomst en reisbestemming.

Goede tips!

Met een beetje aanpassen is het mogelijk je reis zo snel en fijn mogelijk te laten verlopen. Zo kun je, als je in de stad woont, alvast met de fiets naar de trein op Station Europapark. De gemeente plaatst hier extra fietsenrekken. Zo hoef je niet eerst in een bus voor je in de trein kunt stappen.

Moet je van of naar het noorden van de stad, bijvoorbeeld Selwerd of Paddepoel? Gebruik dan buslijn 2 van en naar Europapark. Deze lijn rijdt langs veel belangrijke bestemmingen of biedt een goede overstapmogelijkheid op andere bussen.

Misschien is de beste tip wel om kort voor vertrek de reisplanner te bekijken, zodat je niet voor verrassingen op het laatste moment komt te staan. Vertrek op tijd en met de juiste tijden op zak.